O NAMA

NAŠA PRIČA

Vino traži priču, a naša, kao i priča 3.500 drugih gazdinstava Aleksandrovačke Župe, može da počne onog dana daleke 1904. kada je ugledavši talasanje vinograda, ušuškanih okolnim planinama (Kopaonik, Željin, Ravna planina, Goč, Lisac i Jastrebac), francuski konzul Deko u svoj dnevnik zapisao da je u dalekoj Srbiji otkrio novu Šampanju.Iako to naravno, nije bio početak župskog vinarstva, možemo reći da je to bila prva zvanična najava potencijala Župe, kao oblasti koja danas predstavlja pravi biser najvećeg vinskog rejona Srbije, „Tri Morave“. Kako bi ova priča do kraja podsećala na bajku, moramo reći da se u srcu ove regije nalazi selo Šljivovo, gde je na tradicionalnom imanju porodice Jotić, na svoj vinski put 2015. godine krenula Vinarija YOTTA. Našavina nastajusamood grožđa iz sopstvenih zasada, uz korišćenje manjeg dela sirovina iz okolnih porodičnih vinograda, tako da se YOTTA od samog početka na tom putu opredelila za proizvodnju ograničenih količina vina vrhunskog kvaliteta.

Ono što nas takođe izdvaja su isključivo sortna vina od autohtonog i internacionalnog dela palete: Prokupac i tamjanika, u kombinaciji sa italijanskim rizlingom i kaberne sovinjonom. Dakle, za lokal patriote i one koji istražuju, tu su autohtone sorte, a za one koji bi da upoređuju ili se drže proverenih vrednosti, imamo internacionalna, širom sveta prepoznatljiva vina.

Pored toga, trudimo se idemo utabanim stazama, ali mlada vinarija kao naša, treba da pronađe i svoj jedinstveni pravac. Zato se u Vinariji YOTTA svim sortama, a naročito prokupcu i tamjanici istražuju krajnji dometi. Prokupac je još uvek u istraživačkom procesu, a Tamjaniku  već veoma uspešno proizvodimo sur lie metodom u srpskim baricima. Zbog svojih svojstava, karakteristika i dometa, dobila je komercijalno ime Hysteresis.

  • U vlasništvu vinarije je oko 2,5 hektara vinograda, a sa kooperantima (porodičnim) se ta količina penje na skoro 4 ha.
  • Kapacitet vinarije je oko 30.000 boca godišnje.
  • Godišnja proizvodnja je 15.000 boca
  • U ponudi trenutno imamo pet etiketa.

      YOTTA BONSAI Prokupac

      YOTTA Grizling

      YOTTA Prokupac

      YOTTA Cabernet Sauvignon

      YOTTA HYSTERESIS Tamjanika

YOTTA Hysteresis Tamjanika prava je poslastica za vaša nepca. Već na prvo probanje vas neće ostaviti ravnodušnim. Note srpskih srpskih lekovitih i začinskih trava, poput bosiljka i mente savršeno se slažu uz sočnu piletinu, ćuretinu ili morske plodove.

Darko Avdić

YOTTA Prokupac je karakteristično župansko crveno suvo vino, napravljeno isključivo od najstarije domaće vrste grožđa. Konzumacijom ovog tamno crvenog vina osetićete prisustvo sočnog ukusa crne trešnje i kupine. Savršeno upotpunjuje ukus sarme, slatkog kupusa, ovčetine i drugih tradicionlnih srpskih jela koje volimo.

Žarko Marković

YOTTA Grizling daje italijanski duh centralnoj Srbiji, a savršen je dodatak domaćim gastronomskim specijalitetima.  Slatkast na početku i prijatno gorak na kraju svoje degustacije YOTTA Grizling obećava užitak i nezaboravan aftertejst. Suvo belo vino koje osvaja svojim primarnim voćnim tonovima.

Milena Popović

en_USEnglish